štvrtok 16. októbra 2014

Spomenťe si na rady našich babičiek


A zase sme tam, kde sme boli..V určitých cyklických obdobiach (mám pocit, akoby každé tri týždne) sú okolo mňa všetci chorý. V robote vidím výstavné zloženie všetkých reklám v televízii a ja zatiaľ našťastie úspešne odolávam. Túto jeseň (a aj leto) som si prešla toľkými nachladnutiami, že už by hádam aj stačilo. Teraz poctivo pijem čaje, robím si citrónové šťavy so zázvorom a medom, jem kopec ovocia (mňam bezkôstkové mandarínky) a snažím sa myslieť pozitívne a netrápiť sa hlúposťami. Každopádne, myslím, že možno príde tento dnešný tip vhodný aj Vám, ak máte okolo seba kopec chorých ľudí, alebo Vás zastihla nejaká jesenná viróza.


Všimla som si, že kopec ľudí rieši upchatý nos hneď a zaraz agresívnymi kvapkami z lekárne. Ja osobne sa im snažím vyhýbať ak sa dá, pretože mám v hlave kamarátku zo základnej školy, ktorá si vyrobila na kvapky do nosa taký zvyk, že jej žiadne už potom nezaberali a skončila na tom tak zle, že jej museli nosné dierky prerážať. Nemusím Vám asi rozpisovať ako to bolelo, že? Podstata je, že myslím si, že skoro každá babka nám zanechala nejaké rady, ktoré naozaj stoja za to a oplatí sa ich počúvať aj v dnešnej dobe keď je všetko tak ľahko na dosah.
Napríklad - bolí Vás hrdlo- kloktáte si ešte slanú vodu? Že nie? A aká to škoda! Slaná voda dezinfikuje hrdlo a ničí bacily, ktoré tam máte. Jeden lekár raz v TV povedal, že dve lyžičky medu= jedna tabletka strepsils. A odvtedy som hádam ani strepsils nemala. A takýchto rád je naozaj neúrekom, len treba trochu zaloviť v pamäti.


K tomuto príspevku ma vlastne inšpiroval snúbencov ocino, ktorý teraz leží doma s chrípkou (pozdravujem :) . U nich doma je Vincentka niečo ako všeliek a používa sa na bolesti žalúdka, pri chrípkach, pri bolestiach zubov a pamätám si ako pomohla snúbencovmu tatinovi pri nejednom brušnom probléme. Na strednej nám jedna učiteľka prezradila tajomstvo Vincentky ako zázračného lieku po opici a odvtedy keď som ju niekedy niekde zobrala, vždy som bola za kráľovnú. Kým moja babka používala Vincentku tiež čisto na brušné problémy môj ocino ju ako večný alergik začal používať na nosné problémy. Nosový sprej vincentka je ideálny pre všetkých, ktorí majú alergiu na prach (alebo hocičo iné) a v zime keď sa kúry im chýba prirodzená vlhkosť v izbách. 
Sprej pomáha udržovať čistiacu schopnosť nosnej sliznice a tak si sliznica vie vytvárať svoj imunitný systém, čím je menej náchylná na rôzne infekcie. Sliznica si vie potom budovať obranyschopnosť a je odolnejšia voči bakteriálnym infekciám. Tento Vincentkový zvyk som si prebrala od ocina aj ja a mám ju doma a používam ju pri bežných nachladnutiach či virózach. Je omnoho šetrnejšia ako bežné kvapky do nosa a hlavne si na ňu Váš nos nezvykne.



Čo som si všimla až tento rok a chcela som sa s Vami podeliť (ak neznášate Strepsils rovnako ako ja) sú Vincentka cmúľacie cukríky. Zoženiete ich v hocijakej lekárni za cenu okolo 4€ v dvoch príchutiach - ja som jednoznačne chcela pomaranč. Cukríky tak ako sprej obsahujú minerálnu soľ z Vincentky a pomáhajú sliznici v ústnej dutine. Slúžia na ochranu ústnej dutiny a nosohltanu a používajú sa klasicky pri chrípke či virózach. Lekárnička povedala, že sú supe aj na hlasivky- tak ak často hovoríte a mávate s hlasivkami problém, môžete vyskúšať.


Dúfam, že ste aj tak všetci zdraví a že tento článok len rýchlo preletíte. Ale poznáte to, vždy je dobré byť pripravený. Tak nabudúce ak Vás niečo skolí skúste myslieť na rady našich babičiek než do seba hneď ládovať Coldrex.

A čo Vy? Aký ste typ? Liečite sa prírodnými cestami alebo hneď utekáte do lekárne pre veci z reklám?

10 komentárov:

  1. Tabletky neznám, ale sprej jsem taky kdysi měla. Já třeba kapky do nosu nemůžu používat vůbec, protože mi po každých teče krev z nosu. Momentálně mám nějaké s mořskou solí a jsou super. Teda jednou byly, naštěstí jsem od té doby už rýmu neměla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha tak to musí byť veľmi nepríjemné :( super, že si si našla niečo čo ti sedí!

      Odstrániť
  2. Krasny clanok,inspirativny,vobec som nevedela,ze nieco take existuje. Dakujem za tip

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ty tabletky si domů taky kupujeme, moje mamka často trpí na ztrátu hlasu a tyhle pastilky jí zabírají :)

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super tipy, vôbec som o týchto výrobkoch nevedela. Mali sme doma zatiaľ len vodu v sklenej fľaši, takže najbližšia viróza sa bude určite po tomto článku niesť na vlne Vincentka :-)

    http://miskasiska25.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. preto mi napadlo o nich napísať :) a hlavne teraz keď je také chrípkové obdobie :)

      Odstrániť
  5. Tak co se týče chřipky nebo nachlazení, nejlepší lék je pro mě nemoc jednoduše "vyležet, vypotit", pít čaje a jíst ovoce... Na to žádný Coldrex nemá...Vincentka sprej je podle mě výborný jako prevence, ale od zacpaného nosu bohužel nepomůže... Jinak pro zajímavost- prý jedna polévková lžička Vincentky obsahuje denní dávku jódu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vidíš to som nevedela! Ja som tiež určite zástanca ležania, medu, citrónu! a hlavne poriadne a neprechodiť!

      Odstrániť

Tu nájdeš, čo hľadáš

Dermacol Avon Nivea Loreal moje videá youtube Bioderma Ziaja Make-up revolution Dove Toto urcite nekupujte :) Nobilis Tilia Balea Rimmel Weleda DM NYX Jo Malone MaxFactor Bourjois Kallos Bielenda Essence Gosh Himalaya Soaphoria Astor Empties Maybelline TianDe Logona Schwarzkopf Lancome Macadamia Hair Mylo Oriflame Alverde Clinique Doliva Garnier Medik8 Boemi Natura Siberica Rexona Dolce&Gabbana Freeman La Roche Posay Matrix Real Techniques Rituals Versace Catrice Frais Monde Freedom make-up Sally Hansen Chloe Colgate Colour Caramel Gabriella Salvete Pupa Revlon Sante 100% Pure Burberry CHI Dulcia Manufaktura Sleek Toni&Guy Yellow Rose w7 Beyoncé Bvlgari Calvin Klein Dior EOS Elizabeth Arden Labello Miss Sporty Nuxe Sephora Sparitual The Balm Vichy Vipera Yves Rocher Armani Bottega Venetta Britney Spears Eisenberg Gucci Guerlain Ladybox Missha Mixa Palmolive Ryor Tangle Teezer Biotoscana Cartier Clarins Dr.Belter H&M Kardashian beauty Lacalut Lush Marc Jacobs Navia Philips Playboy Saloos Victorias Secret giveaway Allga San Batiste Biosilk Bolsius Aromatic Chanel Cremorlab Demeter FA Fyto Gentle Day Gigalash Gliss Kur Got2Be Hugo Boss Kawar La Prairie Lambre LeChaton Mememe Meteo Logic Nanogen Neutrogena Pantene Prada Rose of Bulgaria Syoss Tepe Tigi Wella sesderma Alterna Beckham Body Basics Cellu Blue Cien Crabtree Diptyque Dr.Hauschka Dzintars Ebelin Escada Eveline Figs&Rouge Hempz Inglot Jelly Pong Pong Jordana Karin Herzog Lacoste Lanvin Library of fragrances MAC MTV Mexx Niche Oilatum Palette Purity Herbs Rowenta Subrina Swiss O Par TAG Valentino Vincentka Zoviconceal sensodyne