piatok 16. decembra 2016

Novodobá zubárska úžera


Moje piatkové lifestylové okienko pokračuje aj tento piatok s témou, ktorú som popravde vôbec neplánovala. Ale tak si dnes sedím doma sama v obývačke (manžel je na služobke) a rozmýšľam o čom by som vám napísala a napadlo mi toto :) Že sa môj ,,príbeh" vlastne niekomu možno bude hodiť, lebo nie je nič horšie ako nechať sa ťahať za nos drahým súkromným zubárom.
Pred pár rokmi som vám písala story o tom, ako som roky rokúce chodila k jednej zubárke, nič mi nikdy nebolo a potom zrazu ako som prešla k súkromnej zubárke (moja stará zubárka išla do dôchodku) našla mi 7 alebo 8 kazov. Vtedy som bola extrémne vytočená na moju predošlú zubárku, lebo som nevedela, čo so mnou roky vlastne robila, ale po čase som začala rozmýšľať, či to boli naozaj kazy alebo ,,vstupný" poplatok mojej novej zubárky. 

Rokmi sa to príliš nezmenilo, aj napriek tomu, že ma zuby nikdy neboleli a že si ich fakt poriadne čistím som nikdy neodišla s menej ako dvoma kazmi. Zubárka však bola milá, prostredie pekné, tak som si povedala, že asi mám fakt niečo so zubami. To, že to tak možno aj nebolo a že mám teraz zbytočne rozvŕtaný skoro každý zub mi došlo tento rok, keď som s ňou mala malý incident.
Išla som sa objednať v septembri na preventívnu prehliadku, a v telefóne sa ma sestrička opýtala, či chcem aj dentálnu hygienu. Keď mi dentálna fakt nie je príjemná a jednu som už tento rok mala povedala som, že nie tentokrát naozaj len preventívku. Na to mi sestrička povedala, že taký termín už voľný nemajú.

Takže aby ste to chápali - na preventívnu prehliadku, ktorá trvá 15 minút zubárka v septembri nemala miesto, ale na dentálnu+ preventívku -čo je hodina mala. A ja že matematika mi nejako nesedí ako ma nemôže objednať na taký krátky zákrok a môže ma objednať na dentálnu? Po naliehaní mi termín našla - 28.12 o pol siedmej ráno. A to teda naozaj nie. Na preventívku, za ktorú si platím 35€ naozaj nebudem vstávať o pol šiestej ráno keď sa objednávam skoro štvrť roka dopredu. Bolo mi poradené (veľmi ochotne) nájsť si nového zubára a to som teda urobila. 

Viete, čo je zaujímavé? Že k tejto zubárke chodí aj mamina, ktorá sa objednávala na prevetínku v stredu a nakoľko išla aj na dentálnu dostala termín hneď v piatok :) Keď sa chce, tak sa dá.


U novej zubárky mi našli len jeden kaz a  silne verím a dúfam, že bol pravý :) Aj keď ma stále nič nebolelo, ale jeden mi príde uveriteľnejší ako 8 a potom 2-3 každý rok :) Znižovanie počtu kazov teda dávam za príčinu buď zubárke, ktorá to nerobí preto, aby hypotéku za byt splatila do troch rokov alebo iným zubným pastám a kefkám, ktoré používam tento rok. Jednou z noviniek (na blogu, pre mňa starinka, lebo je to tento rok moje 3 balenie) je Weleda soľná zubná pasta. 

Táto zubná pasta ma lákala a strašila už niekoľko rokov. Lákala - lebo prírodná zubná pasta a strašila lebo soľná pasta :) Na niektorej dovolenke som mala so sebou malú vzorku a tam som zistila, že to horšie znie ako to je. Soľná pasta síce chutí mierne slano, ale tak inak ako si predstavíte v hlave. Je slaná, ale aj tak svieža a v ústach chutí vcelku príjemne. Zaujímavé je, že aj napriek tomu, že neštípe v ústach nechá príjemnú chuť omnoho dlhšie ako jej chemické kamarátky. Pasta má hnedú farbu (asi kvôli výťažku z gaštana) a v ústach nepení. Je to trochu zvláštny pocit, lebo pasta sa v podstate zmení na tekutinu - ale je to len sila zvyku.  Okrem gaštana obsahuje výťažky z koreňa juhoamerickej ratane, myrhy a plodov trnky,ktoré spevňujú tkanivo ďasien a ciev ústnej dutiny. 

Pasta stojí okolo 5€ a ja by som strašne chcela vedieť, či za málo kazov vďačím jej, alebo morálnejšej zubárke. To už síce nezistíme, ale vy vedzte, že ak vás niekto okráda, nikdy nie je neskoro odísť na nejaké iné, lepšie miesto. Zubárov je ako buriny, za každým rohom na vás podľa mňa nejaký číha :) 

A čo vy a kazy? Máte? A zubári? Máte dobrú zubárku? Platíte u nej veľa?

13 komentárov:

  1. Ja u zubárky neplatím nikdy nič, ešte stále chodím ku detskej, ktorá ordinuje v škole. Síce som u nej len tri roky a väčšinou som bola len na prehlaidkach, raz mi nezistila nič, a raz mi zistila kaz. Inak našťastie nič iné, raz som za ňou musela ísť pretože mi vypadla plomba, ktorú mám na prednom zube, tak som vyzerala ako dilino s dierou medzi zubami. :-D Ale urobila mi to veľmi pekne, vôbec mi to nevidno, nie ako pred tým, čo mi ešte robila zubárka pred ňou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to máš potom fakt super :) hlavne, keď je milá, to je asi najdôležitejšie :)

      Odstrániť
  2. Ja mám súkromného zubára, ale je veľmi veľmi milý, preventívky mám zadarmo a raz za čas keď mi treba niečo urobiť so zubami, tak to nie je suma, že odpadnem. Ak by som sa stretla s niečím takým, ako ty, pravdepodobne by som odišla už skôr a robila by som zlú reklamu, kade chodím :D ako hovoríš, zubárov je veľa, a veľa ich je s veľmi ľudským a nezdieračným prístupom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru mala som odísť aj skôr to si hovorím aj ja.Ale po bitke je každý generálom :) radšej neskôr ako tam nechávať stovky eúr ešte roky :)

      Odstrániť
  3. Tak toto poznám. Ja som menila zubárku z dôvodu toho, že mi zle vytrhla zub ktorý sa podľa aktuálneho zubára ku ktorému chodím dal v pohode zachrániť. Lenže ona mi ho vytrhla a ešte aj zle takže som letela so zle vytrhnutým zubom na pohotovosť do Bratislavy a vtedy môj pohár trpezlivosti pretiekol. Našla som si súkromné zubára ktorého služby môžem len pochváliť. Za vstupnú prehliadku som zaplatila 24 € a za preventívnu platím cca 10€ plus ak musí urobiť ešte nejaké iné ošetrenie. Recepčná ma objedná na danú hodinu a keď mi čas nevyhovuje jednoducho ma presunie na iný deň alebo čas. Deň pred príchodom ku ním ešte volá či teda prídem na dohodnutý termín alebo či sa jednoducho niečo nezmenilo. Už sa mi stalo aj to, že pacient ktorý bol objednaný predo mnou bol v ambulancii dlhšie. Takže som nejaký čas musela čakať toto všetko sa potom odzrkadlilo na výslednej cene, kde som vlastne dostala zľavu len kvôli tomu, že som do ambulancie išla o 15 minút neskôr ako bolo plánované. Prístup naozaj skvelý. Ja som teda mala panický strach zo zubárov ale po tom čo som preša ku novému zubárovi je to lepšie, síce stále stresujem, no toho sa už nezbavím asi do konca života. :D
    Life is beautiful

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak mne presne to isté - odkedy som prešla k súkromným zubárom prešiel môj panický strach. Síce, sa stále trochu stresujem (toho sa asi nikdy nezbavím) ale je to omnoho lepšie :) Ale už len ten prístup štátnych a súkromných zubárov je neporovnateľný :)

      Odstrániť
  4. tiež mám súkromného lekára, ale preventívky zadarmo, hygiena je voliteľná a robí ju jeho laborantka, perfektné vybavenie ambulancie a získal si ma tým, že on zuby zachraňuje, netrhá. A zatiaľ to tak naozaj je. Je príjemný, sympatický, ale výborný odborník a robotu si robí dobre...stalo sa, že som odchádzala po čistení kanálikov a výplniach koreňov o 150€ ľahšia, ale taká pálka to bola len raz za 8 rokov...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja dúfam, že už aj u mňa to bude teraz úspešnejšie,ale už si nerobím ilúzie to som si myslela aj prvýkrát :)

      Odstrániť
  5. Také jsem se zubním lékářem nespokojená. Již od dvanácti let mi hodlá vytrhnout zuby moudrosti a stále se k tomu nemá, takže po vánocích musím na stomatochirurgii a následně se léčit fixními rovnátky, kvůli posunu čelisti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. juujda to je dobré zlé? A prečo to doteraz neriešil? Och :(

      Odstrániť
  6. Ted jsem byla u zubaře před pár dny a nenašel mi žádný kaz, takže jsem spokojená :) Z past nejraději používám elmex a občas střídám s nějakou belící. Zároven si dávám i elmex gel proti zubnímu kazu a kokosový olej. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak ten elmex proti zubnému kazu som si včera kúpila aj ja, tak som zvedavá :)

      Odstrániť
  7. Ja mávam záchvaty paniky, keď sa blíži čas návštevy zubára. V minulosti som mala podobnú skúsenosť - tiež dlho dlho nič u starej zubárky (cca pred 10 rokmi už bola v dôchodkovom veku a stále pracuje), tak som zmenila a začala chodiť k inému zubárovi a zrazu tých kazov bolo. Ale reálne fakt, aj na rtg snímkoch boli. Vtedy som tam chodila jak na klavír a teraz je pohodička. Šiel síce do dôchodku, ale namiesto neho robí kamoška a nemôžem byť spokojnejšia :) platiť platím po zákroku, za preventívu nie, za opravu áno. Hygieničku majú vlastnú, chodím cca 2x do roka na flouridovanie kvôli slabej sklovine :)

    OdpovedaťOdstrániť

Tu nájdeš, čo hľadáš

Dermacol Avon Nivea Loreal moje videá youtube Bioderma Ziaja Make-up revolution Dove Toto urcite nekupujte :) Nobilis Tilia Balea Rimmel Weleda DM NYX Jo Malone MaxFactor Bourjois Kallos Bielenda Essence Gosh Himalaya Soaphoria Astor Empties Maybelline TianDe Logona Schwarzkopf Lancome Macadamia Hair Mylo Oriflame Alverde Clinique Doliva Garnier Medik8 Boemi Natura Siberica Rexona Dolce&Gabbana Freeman La Roche Posay Matrix Real Techniques Rituals Versace Catrice Frais Monde Freedom make-up Sally Hansen Chloe Colgate Colour Caramel Gabriella Salvete Pupa Revlon Sante 100% Pure Burberry CHI Dulcia Manufaktura Sleek Toni&Guy Yellow Rose w7 Beyoncé Bvlgari Calvin Klein Dior EOS Elizabeth Arden Labello Miss Sporty Nuxe Sephora Sparitual The Balm Vichy Vipera Yves Rocher Armani Bottega Venetta Britney Spears Eisenberg Gucci Guerlain Ladybox Missha Mixa Palmolive Ryor Tangle Teezer Biotoscana Cartier Clarins Dr.Belter H&M Kardashian beauty Lacalut Lush Marc Jacobs Navia Philips Playboy Saloos Victorias Secret giveaway Allga San Batiste Biosilk Bolsius Aromatic Chanel Cremorlab Demeter FA Fyto Gentle Day Gigalash Gliss Kur Got2Be Hugo Boss Kawar La Prairie Lambre LeChaton Mememe Meteo Logic Nanogen Neutrogena Pantene Prada Rose of Bulgaria Syoss Tepe Tigi Wella sesderma Alterna Beckham Body Basics Cellu Blue Cien Crabtree Diptyque Dr.Hauschka Dzintars Ebelin Escada Eveline Figs&Rouge Hempz Inglot Jelly Pong Pong Jordana Karin Herzog Lacoste Lanvin Library of fragrances MAC MTV Mexx Niche Oilatum Palette Purity Herbs Rowenta Subrina Swiss O Par TAG Valentino Vincentka Zoviconceal sensodyne