pondelok 19. augusta 2013

Ako využiť kokosový olej

Kokosový olej je jedna z najvšestrannejších vecí na svete. Raz som o ňom už na blogu síce písala, ale nakoľko som toto leto objavila viac využití napadlo ma, napísať o ňom ešte raz možno trochu rozsiahlejšie. Tento krát mám doma paneský kokosový olej, ktorý je lisovaný za studena, pretože som sa na internete dozvedela, že ten by mal byť ten najlepší. 
Nie je to ani zďaleka  prvý kokosový olej, ktorý mám doma, takže našťastie môžem už celkom porovnávať, ktorý sa najviac oplatí. 
Aktuálne tento je 100% bio kokosový olej, ktorý na prvé ovoňanie vonia skôr ako oriešky než kokos. To je samozrejme asi len taká dvojsekundová záležitosť, keď olej ovoniate poriadne až sa nad sebou zamyslíte ako ste tam mohli cítiť oriešky. Ale garantujem Vám, že ich tam vždy keď ho budete voňať prvé dve sekundy ucítite. Olej má olejovitú konzistenciu :) ktorá je na pohľad žltej farby avšak na tele je befarebná. Je balený v peknej sklenej doze, ktorá je super, lebo po minutí je opätovne využiteľná (napr. pri zaváraní alebo na gombíky, ktoré dostávame k oblečeniu navyše). 
Ja osobne olej využívam troma spôsobmi:



1, Vlasy
Je asi jasné, že moje primárne využitie bolo na vlasy. Kokosový olej môžete na vlasoch využiť dvoma spôsobmi a naozaj vrele odporúčam praktizovať oba.
1, opláchnuť si vlasy vodou, naniesť trochu kokosového oleja po celej dlžke vlasov, nechať pôsobiť 3 minúty a potom umyť klasicky šamponom a kondicionérom. Vlasy sú po vyschnutí neuveriteľne krásne lesklé a hebké, naozaj úžasná kúra, odporúčam raz za mesiac.
2, nanášať na konce vlasov ako klasický výživný olej na vlasy. Kľudne ho môžete nanášať aj každé ráno, ale naozaj stačí si do oleja jemne namočiť dva prsty obsah rozotrieť v rukách a naniesť. Vlasy pôsobia zdravo, lesklo a ucelene.

2, Telo
Niet nad lepšie premastenie ako olejom. Kokosový olej Vám hneď po prvom použití odstráni suché lakte, drnú kožu a navyše tá vôňa vás mysľou prenesie niekam do exotiky. Ja osobne mám suchú pokožku, čiže do 5 minút sa mi olej vsiakne a ostane len hladká koža.

3, Varenie
Neviem čím to je, ale ako čítam blogy stal sa zo mňa akýsi vajíčkový maniak. Nakoľko mám vysoký cholesterol nejem vajíčka nejak extra často, tak raz za týždeň ale veľmi mi chutí táto kokosová omeleta, ktorú si robím práve na tomto oleji:
Potrebujete:
-3 vajíčka
-8 lyžičiek kokosovej múčky
-a na panvicu jednu lyžicu kokosového oleja
- čo Vám chutí na ochutenie (nuttela, banán...)
postup je jednoduchý - vajíčka zmiešame s kokosom a hodíme na panvicu. Po tom ako sa nám urobí placka si ju na tanieri ochutíme tým, čo nám chutí. Ja si placku potieram nutellou s banánmi. Mňam!


Kokosových olejov je na trhu naozaj neskutočné množstvo, dajte si pozor na to, aby ste investovali do kvalitného a nie nejakej slnečnicovej napodobeniny. Tento čo mám ja je to stránky http://www.auroville.sk/ , a musela som Vám odfotiť ako pekne došiel zabalený! To ma potešilo, nečakala som, že olej tak pekne zabalia.


A čo Vy? Používate oleje? Aké? Máte radi vôňu kokosu? Máte doma rozdielne oleje na varenie? Ktorý spôsob využitia sa Vám najviac pozdáva?

36 komentárov:

  1. Achich ouvej, kokosove oleje nepouzivam. Ja sem zatim klasik a furt jedu v olivovym a ryzovym, alespon vo se vareni tyce.

    U pece o vlasy razim heslo, ze vlasy nejsou jidlo a je potreba na ne davat pouze a jen pripravky na ne urcene.

    Ale vuni po orechu se ti nedivim, kokos je prrci orrch :-)

    Kazdopadne zajimavy clanek a urcite nebyl na skodu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak s tým orechom si ma dostala :DD veď máš vlastne pravdu :)))

      Odstrániť
  2. Super článek :) S kokosovým olejem nemám vůbec žádné zkušenosti, tak jsem ráda, že jsem se něco dozvěděla :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem a som rada, že som napísala niečo nové :)

      Odstrániť
  3. Ja sa už dlhšie zberám na vyskúšanie kokosového oleja na čistenie pleti, ale celkom sa toho obávam :D Aj keď, už mám skúsenosti s používaním olivového oleja a ten nebol zlý, len sa mi zdal príliš mastný, u kokosového mám pocit, že sa ľahšie vstrebe.
    Nikavero

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak keď som hľadala jeho vlastnosti na nete, čistenie tam naozaj bolo ale to som brala ako niekto sa sekol :D lebo som o tom v živote nepočula, tak som to akosi od-ignorovala. Nevedela som, že to sa naozaj robí! To si ho dáš na tamponik a normálne klasicky vyčistíš pleť?

      Odstrániť
  4. Kokosový olej používám především na vlasové zábaly nebo jen do konečků vlasů a přes léto jsem ho používala především na mazání celého tělo. Hydratuje krásně, úžasně voní i když já oříšky necítím, jen a pouze kokos :D

    R.

    http://ultimatechic.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj podľa mňa je na vlasy úplne zázračný, a najmä teraz v lete keď sa kvôli slniečku majú tendenciu vysúšať :) A tá vôňa je proste top :)

      Odstrániť
  5. Kokosový olej je super, začala som ho používať len nedávno. Čo sa týka jedla, najčastejšie si ho dávam ráno do ovsených vločiek, je to mňamka!
    Yanka z GingerYS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och s ovsenými vločkami len tak na sucho to ma ešte nenapadlo, idem rovno skúsiť:)

      Odstrániť
  6. Kokosový olej je dobrý aj do koláčov, najmä to takých, kde sa dáva exotické ovocie, majú hneď inú chuť. Ja ho dávam svojmu synovi na päty, pekne sa potom regenerujú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ho používam najmä na lakte na päty ma nenapadlo :) ďakujem!

      Odstrániť
  7. Je to zázrak, hlavně na suché vlasy jako zábal! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. je to super vec a mimochodom...lieci zenske mykozy. a inak s tou olejovou konzistenciou si pockaj. ked bude mat pod 25 stupnov tak bude tuhy:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si aj myslela, že to bude mať niečo s teplotou, lebo mala som jeden z DM a ten bol permanentne tuhy a musela som ho nahrievať (Aspoň na radiatore) ale je pravda, že som ho používala v zime :) O mykozach som netušila, ale túto radu posuniem ďalej jednej osobe, myslím, že ju poteší!
      Ďakujem :)

      Odstrániť
    2. neni zac. ak ho das napriklad do chladnicky tak stuhne. mne osobne viac vyhovuje ta tuha konzistencia - da sa nabrat trocha lyzickou a pod teplom ruky sa to roztopi.

      Odstrániť
  9. Kokosový olej mám již dlouho a je to skvělý multifunkční pomocník. Používám ho hlavně na suché vlasy.

    http://onceuponatimeside.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vlasy by boli primárna záležitosť, ale určite by som skúsila aj na niečo iné....varenie ma trochu prekvapuje, keďže mi to nejde ( z blogov) do jedenia ale na telo.....ale musí to byť fajn :) Veď kokos je orech,tak sa nečudujem že je to tak cítiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to super naozaj na všetky tri použitia :) teraz v komentároch som sa ich dozvedela ešte viac tak som o to radšej :)

      Odstrániť
  11. Používam už dlhodobo na vlasy (hlavne na masáže proti padaniu vlasov u seba a priateľa), telo, OCM - oil cleansing method, čistenie zubov (bielienie), varenie, pečenie, občas za lyžičku ako prevenciu proti kvasinkám... kokosák je skvelá vec!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne bielenie? že sa nanesie na kefku a vyčistia sa s ním zuby? Lebo to som ešte nepočula ale znie to super!

      Odstrániť
  12. Já ho na nic nepoužívám ale zrovna jsem měla nápad že bych si udělala vlastní balzám na rty, a tam bych ho použila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano to som videla nejaké návody na vlastne balzamy a kokosak sa tam používal :) skús a potom sa možno inšpirujem :)

      Odstrániť
  13. Na kokosovy olej som natrafila vdaka blogom a teraz ho pouzivam skoro stale - na vlasy, masaze, varenie, .. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Este som neskusala ziadny no po tych uzasnych recenziach mam na plane si nejaky zaobstarat

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam veď ono to našťastie nie je ani také drahé :)

      Odstrániť
  15. Kokosový olej používám už přes rok a nedám na něj dopustit. V létě ho používám místo hydratačního krému, v zimě si dělám zábaly na vlasy... Bělí i zuby a je z něj výborná bábovka je prostě dokonalej. Bez kokosového oleje už bych nemohla žít :)

    http://modniblog.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och bábovku zbožňuje môj snúbenec, čiže to je pre mňa super tip :) Ďakujem za ďalšie využitie :)

      Odstrániť
  16. Já používám bio panenský z DM, už mám třetí lahvičku a uvažuji o koupi jedné velké, která má 300 ml - protože se to zkrátka vyplácí. Je skvělý, i když má člověk mastnou pleť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. milujem oleje a kokosovy musi uzasne vonat:)
    http://fashionismypassion-nickey.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Dobrý deň,
    ďakujeme za peknú recenziu k nášmu produktu. (Ozývame sa neskôr mali sme dovolenkové obdobie). Sme radi, že sa Vám olej páčil a že ste našli pre neho také široké využitie. Naozaj kokosový olej sa dá použiť v kozmetike úplne všade či už ako samotný produkt, ktorý pomáha a aj lieči, alebo ako súčasť nejakého nového výrobku. Ako už bolo spomínané, dá sa použiť ako jedna z hlavných zložiek pri vlastnej výrobe balzámu na pery, zubnej pasty, ale aj dezodorantu. Je skvelým pomocníkom v kuchyni, keďže sa neprepaľuje až do 200 stupňov je veľmi zdraví(skúste lievance na kokosovom oleji alebo palacinky poprípade ako jednu z ingrediencií v muffinoch). Je dokonca odporúčaný pri diétach, pretože sa dlhšie trávi. Obsahuje vitamíny A, C a E a telu prospešné mastné kyseliny, pôsobí ako prírodný antioxidant. Náš kokosový olej je naozaj 100% bio, čo je vidno na prírodnej žltkastej farbe a niekedy sa v ňom nachádzajú aj kúsky kokosu. Olej sa topí pri 24-25 stupňoch, takže v lete bude určite v tekutej podobe. Z využitia v kozmetike ešte spomeniem, že je výborný pomocníkom pri problémoch s nechtami, ale aj pri atopickom ekzéme, alergiách alebo vyrážkach. Dá sa použiť aj ako regenerácia pokožky po holení. Použitie vo vlasovej a telovej kozmetike vynechám, keďže ste bohato vymenovali jeho využitie vo vašom článku. Dúfam, že aj naďalej zostanete fanúšikom prírodnej kozmetiky a že Vám produkty z prírody budú robiť len radosť.

    S pozdravom
    Tím Auroville.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Tu nájdeš, čo hľadáš

Dermacol Avon Nivea Loreal moje videá youtube Bioderma Ziaja Make-up revolution Dove Toto urcite nekupujte :) Nobilis Tilia Balea Rimmel Weleda DM NYX Jo Malone MaxFactor Bourjois Kallos Bielenda Essence Gosh Himalaya Soaphoria Astor Empties Maybelline TianDe Logona Schwarzkopf Lancome Macadamia Hair Mylo Oriflame Alverde Clinique Doliva Garnier Medik8 Boemi Natura Siberica Rexona Dolce&Gabbana Freeman La Roche Posay Matrix Real Techniques Rituals Versace Catrice Frais Monde Freedom make-up Sally Hansen Chloe Colgate Colour Caramel Gabriella Salvete Pupa Revlon Sante 100% Pure Burberry CHI Dulcia Manufaktura Sleek Toni&Guy Yellow Rose w7 Beyoncé Bvlgari Calvin Klein Dior EOS Elizabeth Arden Labello Miss Sporty Nuxe Sephora Sparitual The Balm Vichy Vipera Yves Rocher Armani Bottega Venetta Britney Spears Eisenberg Gucci Guerlain Ladybox Missha Mixa Palmolive Ryor Tangle Teezer Biotoscana Cartier Clarins Dr.Belter H&M Kardashian beauty Lacalut Lush Marc Jacobs Navia Philips Playboy Saloos Victorias Secret giveaway Allga San Batiste Biosilk Bolsius Aromatic Chanel Cremorlab Demeter FA Fyto Gentle Day Gigalash Gliss Kur Got2Be Hugo Boss Kawar La Prairie Lambre LeChaton Mememe Meteo Logic Nanogen Neutrogena Pantene Prada Rose of Bulgaria Syoss Tepe Tigi Wella sesderma Alterna Beckham Body Basics Cellu Blue Cien Crabtree Diptyque Dr.Hauschka Dzintars Ebelin Escada Eveline Figs&Rouge Hempz Inglot Jelly Pong Pong Jordana Karin Herzog Lacoste Lanvin Library of fragrances MAC MTV Mexx Niche Oilatum Palette Purity Herbs Rowenta Subrina Swiss O Par TAG Valentino Vincentka Zoviconceal sensodyne