piatok 29. mája 2015

Dovolenka v Mexicu


Ešte dávnejšie som vám sľubovala príspevok o Mexiku a konečne sa mi podarilo dokopať sa k nemu. Dôvod je veľmi jednoduchý, asi som si chcela nechať uležať viac vecí v hlave, nech nie je všetko len jupí jupí a hlavne potrebovala som pretriediť tých 600 fotiek, ktoré ma čakali na ploche monitora. Ale konečne sú fotky pretriedené, myšlienky uložené a ja vám môžem podať nefalšovaný mexický report. 



Veľa z vás sa ma pýtalo, že prečo práve Mexiko a pre mňa to bola krajina prvej voľby. Vedela som, že ak raz za nejakú dovolenku miniem viac peňazí bude to určite Mexiko, pretože to podľa mňa spĺňa všetko, čo človek, ak si chce oddýchnuť. Má nádherné pláže, zaujímavú históriu, vybudovaný cestovný ruch a neskutočne chutné jedlo. Z recenzií som sa dočítala, že ak chce človek cestovať aj na vlastnú päsť je to bezpečné, takže nebolo o čom. Od začiatku sme vedeli, že chceme ísť do oblasti Playa del Carmen/ Riviéra Maya, pretože sú tam najkrajšie pláže s dobrým prístupom do mora. 


Čo sa týka cestoviek, vedeli sme, že nechceme ísť cez slovenskú – jednak kvôli vysokým cenám a jednak kvôli nižšej kvalite. Navštívili sme preto TUI a Neckermann, kde som úprimne zostala zhrozená. Baba v Neckermanne hľadala Mexiko niekde pri Filipínach a baba v TUI nám odporúčala ísť počas dažďového obdobia. Tlieskam profesionalite personálu, kde kupujete dovolenky za nemalé peniaze. To nás mierne šokovalo, asi som čakala trochu lepší prístup, hlavne keď vyberáte dovolenku v takej destinácii. Tak sme oslovili tieto isté pobočky ale v rakúsku a komunikácia tam bola veru na dosť inej úrovni. Pre kľud na srdci som predsa len pred podpísaním zmluvy oslovila slovenské cestovky – Satur, Magic Travel, ESO a čuduj sa svet Satur sa rozhodol prebíjať sumy. Opýtali sa ma narovinu čo mám a ponúkli mi lepšie. Za tú istú cenu som dostala tri noci navyše so slovenskou delegátkou. Takže sme išli cez nemecký FTI v lacnejšom sprostredkovaní cez Satur. Malo to minimálne jednu výhodu (okrem lacnejšej ceny) veci som vybavovala v BA a na mieste sa o nás starala nemecká a slovenská delegátka.



Ubytovanie:
V Playa del Carmen sme bývali v krásnom hotely v rezidenčnej oblasti, do ktorej bol vstup len cez security prechod, čo na jednu stranu vyvolávalo otázky, či je takáto kontrola potrebná, ale na druhú stranu to pôsobilo príjemne bezpečne. Boli sme 2km od centra, kam sa dalo ísť taxíkom alebo peši. My sme chodili peši, bola to príjemná prechádzka pri vilách a hoteloch, pričom po ceste bol park, kde bolo niekoľko vykopávok. Čo sa týka hotela naša požiadavka bola, aby to bola 4 alebo 5*, hneď pri mori s all inclusive programom. Za skorý nákup sme dostali Superior izbu, čo bolo super v tom, že bola v tichšej oblasti s výhľadom na more.




More:
More je v Mexiku prekrásne, azúrovo modré bez akýchkoľvek medúz alebo inej hávede. Boli tam len malé rybky, ktoré boli príjemným spestrením. More bolo teplé, nebolo potrebné odhodlávať sa do neho (a to som fakt zimomravá) a malo plytký vstup. Asi 15 metrov vám bola voda len po členky a potom sa pomaličky prehlbovala. Príjemné pre plavcov aj neplavcov.






Jedlo
Jedlo je pre mňa kapitola sama o sebe, pretože to bolo jedno z lákadiel prečo som chcela ísť do Mexika. Mám rada placky, pálivé a všetko, čo sa na Slovensku vydáva za mexickú kuchyňu. V Mexiku možno jedlo vyzerá vizuálne podobne, ale chutí úplne inak. V prvom rade každé mexické jedlo obsahuje guacamole a koriander. Guacamole som zbožňovala aj predtým (dip z avokáda) a po mexiku ešte viac, pretože také dobré guacamole ako robia v mexiku len tak niekde nenájdete (bodaj by aj áno, veď je to ich národné jedlo). S čím som mala trochu problém bol koriander, ktorý síce zbožňujem, ale asi nie až v takom množstve. Po pár dňoch som si na neho celkom zvykla, ale asi by mi to viac chutilo bez neho. Čo ma prekvapilo asi najviac boli samotné nachos. Kým u nás sú nachos presolené, korenené, tam sú to len čisté opečené trojuholníčky, ktoré jete s guacamole. Aj v obchodoch kúpite len takéto čisté verzie bez korenia. Aj keď teda jedlo chutilo inak, ako som zvyknutá bolo vynikajúce. Plné chutí, farieb a veľmi sýte. V hotely bolo vždy kopec čerstvého ovocia, štiav, sorbetov – čo som doteraz nikdy nikde nemala.









 Cestovanie a výlety
Cestovanie je vždy neoddeliteľnou súčasťou poznávania kultúry danej krajiny. Časť výletov sme si zorganizovali s miestnymi cestovkami (lacnejšie ako tie, čo vám ponúkajú delegáti) a časť sme cestovali len dvaja s lokálnymi dopravcami. Treba asi napísať, že sme sa zdržiavali len  v našom štáte Quintana Roo, ale to bohate stačilo. Nachádza sa tu Chitzen Itza, Tulum, Coba – historické náleziská, početné Cenoty – jazerá/jaskyne s pitnou vodou , Xcaret – zábavný park, mnoho historických miest alebo turistami obľúbený Cancún. Nejdem sa tu rozpisovať o výletoch, pretože by to bolo strašne nadlho, ale ak by vás niečo zaujalo kľudne mi napíšte do komentárov alebo e-mail, rada poradím. Asi by som spomenula len dve veci – ak niekam pôjdete bez srandy si nezabudnite klobúk alebo šiltovku a hlavne veľa vody. V Mexiku je denne bežne 35 stupňov a praží tam slnko. Na tých pamiatkach budete hodiny tak aby ste neodišli s úpalom. Druhá vec ja Cancún – ak budete v Mexiku, nechoďte tam. Za predpokladu, že tam nebývate tam sa tam fakt neoplatí ísť. Nič tam nie je, len hotel na hotely a obchody so suvenírmi, ktoré budú mať 100% aj tam, kde bývate. Je to škoda času, ktorý tam strávite, to mesto naozaj nič zaujímavé neponúka.

Posledná vec, ktorá mi napadá, že by vás možno zaujímala sú peniaze. Nikde nám to nepovedali, ale zhodli sa v tom všetci, čo v Mexiku boli je, že Mexiko je strašne drahé. Jedlo, suveníry, cestovanie, drogéria, oblečenie proste všetko. Neviem, či je to tým, že tam chodia Američania a tí nemajú problém, ale je tam fakt draho. Pivo stojí bežne 6€, pizza 20€ a magnetka okolo 5€. Také to nakupovanie na trhoch ako v Turecku alebo niekde tu vyjde fakt draho a u nás si za tie ceny kľudne nakúpite v Mangu. Ja určite neodporúčam polpenziu, určite by ste tak minuli viac peňazí. A aby som sa vyhla zbytočným komentárom bola som aj vo Wallmarte alebo iných potravinách, ktoré boli naozaj drahé. Takže ak Mexiko počítajte s vyšším vreckovým.

Za mňa bolo Mexiko splnením všetkých mojich snov a očakávaní, ktoré som mala. Keď som odchádzala bolo mi fakt smutno, že idem preč a hneď by som sa tam kľudne vrátila. Je to krajina s milými usmievajúcimi sa ľuďmi, v ktorej si podľa mňa každý nájde ,,to svoje“.

A čo vy? Ktorá je vaša vysnívaná krajina a prečo? 

44 komentárov:

  1. Jooj super:) tiez planujeme nejaku exotickejsiu dovcu a rozmyslame nad thajskom mexicom a zanzibarom. Kolko vas vyslo mexiko/ na kolko dni? :) ak to nie je nezdvorile a tajne:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to tajné,ale radšej na takéto otázky odpoviem na e-maily :) tak mi kľudne napíš tam a rada odpoviem, alebo poradím :)

      Odstrániť
  2. Páni! Naozaj nádherné fotky a skvelé popisy. Mexiko je úžasná krajina, určite by som sa tam niekedy chcela ísť pozrieť. Asi ti trošku závidím, ale v dobrom :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok, krásne fotky :) ticho závidím :) jedlo vyzerá naozaj božsky a podľa toho čo píšeš by mi určite chutilo :) ale tie ceny....preboha to keď rodina a priatelia chceli magnetky tak to aby si si len na to odložila 100e... Tajná svadba na pláži sa neudiala? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no veď to! my sme v podstate nakúpili len magnetky a bola to pálka:) A svadba nie :) stále platí august :)

      Odstrániť
  4. Krásné fotky, muselo to tam být parádní :) mě osobně sice Mexico moc neláká, ale tvoje dovolená působí fakt skvěle :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nádherné, já bych se do Mexika taky jednou chtěla podívat, až zesárnu, procestuji celý svět :D ! Krásné fotky :)
    tribanany.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nádhera. Ta pláž vypadá úžasně a jídlo velmi lákavě.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásné fotky :-) Mě láká spíš Jižní Amerika a z evropských zemí Finsko.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fínsko láka aj mňa,ale na európu je pomerne drahé :/

      Odstrániť
    2. To jsem taky slyšela a Norsko prý je ještě dražší :-D Ale i tak to za to podle mě stojí, ta příroda a architektura je úžasná.

      Odstrániť
  8. krásný, díky za tip na dovču :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. velmi zaujimavy članok dobre sa čítal takže v tych cestovkach je to veselo ale hlavne že si to vedela zariadit ako si si predstavovala, už len koli tym plažam by som tam chcela isť a to jedlo vyzera naozaj veľmi dobre:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jj treba skúšať povedala by som, že email znesie veľa :)

      Odstrániť
  10. To muselo být super, tiše závidím, ale rozhodně ti to přeju :) Krásný článek, který mi mile zpříjemnil večer :)

    http://sweetelis.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. vyzerá to úžasne! zbožňujem dovolenky, kde môžeš aj spoznávať a Mexiko je úplne iná krajina, iná mentalita ako my, takže určite si sa nevedela vynadívať.
    ja snívam o Ríme (ale najlepšie tak, že tam bude bývať aspoň týždeň s nejakým tunajším Slovákom-prišelcom) a potom klasika - Paríž. Neskôr možno ázijské krajiny. Samozrejme, keby ma niekto na dovolenku pozve, idem kamkoľvek a rada. :D

    3znitry.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rím aj Paríž sú prekrásne miesta, v ktorých je tiež skvostná kuchyňa :) vrelo odporúčam!

      Odstrániť
  12. Mexiko je môj dávny sen a ako vidím podľa fotiek, je to naozaj nádhera!!♥ Snáď sa mi raz taktiež pošťastí a dostanem sa tam. :-)
    The city of fashion

    OdpovedaťOdstrániť
  13. super, super! milujem cestovateľské články :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Super fotky! Musela sis to moc užít :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. úžasný fotky, ta pláž, awww! klidně bych hned jela taky :)
    Zvu tebe i tvé čtenáře na giveaway, která se koná na mém blogu:
    GIVEAWAY
    in another galaxy

    OdpovedaťOdstrániť
  16. To je nádhera, krásné fotky, hned bych vyrazila na nějakou dovolenku! Mexiko je můj sen, vůbec celá Jižní Amerika. Jen je potřeba počítat s vyšším budgetem. Krásné! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak to je kráááása! Já tam taky chci :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Jéé ty se máš, taky bych někam jela. Snad mi to vyjde tenhle rok a vyrazíme s kámoškama v září do Řecka, ale ještě to není jisté. :)
    Každopádně super fotky, muselo to být skvělé. :)
    www.sarkazelena.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  19. tyjo, tak to je nádhera! Ty plaže a jídlo tam musí být fantastické ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. aaa super dočkala som sa! :) Bola som už strašne zvedavá a aj som sa bála či dovolenka splnila tvoje očakávania :) S tými slovenskými cestovkami ma ich prístup veľmi neprekvapuje.. človek musí byť priebojný a vybaviť si kopec vecí sám ak sa chce niekam dostať za rozumnú cenu :)
    Som rada, že si si našla čas a napísala o zážitkoch :) ak by som niečo riešila s Mexikom tak viem na koho sa obrátiť :)

    LadyinBlack


    OdpovedaťOdstrániť
  21. Wooow, Mexico je môj sen :) Ale úplne najviac vysnívaná krajina je Rusko <3
    Original copy blog

    OdpovedaťOdstrániť
  22. To je prostě nádhera, tam by se mi teda líbilo :) Byla jsem v Řecku...no letěla jsem prvně a asi naposledy...protože můj strach je asi nepřekonatelný :)

    OdpovedaťOdstrániť

Tu nájdeš, čo hľadáš

Dermacol Avon Nivea Loreal moje videá youtube Bioderma Ziaja Make-up revolution Dove Toto urcite nekupujte :) Nobilis Tilia Balea Rimmel Weleda DM NYX Jo Malone MaxFactor Bourjois Kallos Bielenda Essence Gosh Himalaya Soaphoria Astor Empties Maybelline TianDe Logona Schwarzkopf Lancome Macadamia Hair Mylo Oriflame Alverde Clinique Doliva Garnier Medik8 Boemi Natura Siberica Rexona Dolce&Gabbana Freeman La Roche Posay Matrix Real Techniques Rituals Versace Catrice Frais Monde Freedom make-up Sally Hansen Chloe Colgate Colour Caramel Gabriella Salvete Pupa Revlon Sante 100% Pure Burberry CHI Dulcia Manufaktura Sleek Toni&Guy Yellow Rose w7 Beyoncé Bvlgari Calvin Klein Dior EOS Elizabeth Arden Labello Miss Sporty Nuxe Sephora Sparitual The Balm Vichy Vipera Yves Rocher Armani Bottega Venetta Britney Spears Eisenberg Gucci Guerlain Ladybox Missha Mixa Palmolive Ryor Tangle Teezer Biotoscana Cartier Clarins Dr.Belter H&M Kardashian beauty Lacalut Lush Marc Jacobs Navia Philips Playboy Saloos Victorias Secret giveaway Allga San Batiste Biosilk Bolsius Aromatic Chanel Cremorlab Demeter FA Fyto Gentle Day Gigalash Gliss Kur Got2Be Hugo Boss Kawar La Prairie Lambre LeChaton Mememe Meteo Logic Nanogen Neutrogena Pantene Prada Rose of Bulgaria Syoss Tepe Tigi Wella sesderma Alterna Beckham Body Basics Cellu Blue Cien Crabtree Diptyque Dr.Hauschka Dzintars Ebelin Escada Eveline Figs&Rouge Hempz Inglot Jelly Pong Pong Jordana Karin Herzog Lacoste Lanvin Library of fragrances MAC MTV Mexx Niche Oilatum Palette Purity Herbs Rowenta Subrina Swiss O Par TAG Valentino Vincentka Zoviconceal sensodyne