nedeľa 20. augusta 2017

Video: Dovolenka v inom svete - Japonsko (moje skúsenosti a zážitky)


Zostrihať video a napísať článok o Japonsku som mala v pláne od mája, ale nevedela som sa k tomu absolútne dokopať. Nie, že by nebol čas, alebo chuť, ale myslela som, že čas pomôže mojím dojmom a budem vedieť byť viac objektívna. Pravda je taká, že čas tým dojmom vôbec nepomohol, práve naopak len ich utvrdil v tom, čo som si myslela od začiatku - Japonsko je tá najúžasnejšia krajina akú som kedy navštívila a kým ju nezažijete neuveríte. Mne sa tam zbúrali akékoľvek predstavy, aké som o tejto krajine mala a odišla som s vedomím, že sa tam skôr, alebo neskôr vrátim. V tomto článku sa vám pokúsim popísať zopár skúseností, rád, tipov a hlavne preniesť tú úžasnú atmosféru. Tú podľa mňa nasajete aj z videa :)



Strašne rada by som vám napísala, že navštíviť Japonsko bol môj celoživotný sen a teraz som si ho konečne splnila. Nie. Mojím snom je Jamajka a Columbia :) a od tých má Japonsko teda veľmi ďaleko :) O Japonsku som počúvala takmer denne od môjho kolegu, ktorý sa tam chystal a vsadil mi myšlienku Japonska do hlavy. Ale štýlom, že raz, keď sa mi vyčerpajú krajiny, pôjdem aj tam. Ale človek mieni, život mení a výsledkom zlého obdobia v práci a ,,výpredaja" leteniek som večer skončila zo zabookovanou dovolenkou do Japonska. Rovno na dva týždne a 5 mesiacov dopredu. Tak sme si teda povedali jeeeeeej (a opýtali sa sami seba, či ako bolestné nestačil sushi time :) 

Manžel sa tešil určite viac ako ja, pretože kým v mojom cestovateľskom rebríčku bolo Japonsko azda v TOP 10 v jeho určite TOP3. Ja som sa tešila, že sa mám na čo tešiť a mohla som začať študovať, čo som vlastne kúpila. Hneď druhý deň som si kúpila super cestopis a radovanie sa mohlo začať. Obrázky v knihe ma celkom dosť nabudili a prvotné lutovanie vcelku iracionálneho nákupu sa premenilo na radosť z toho, čo ma čaká. Rušné Tokio, chrámové Kyoto, romantická Nara..

Radosť ma prešla zase o týždeň, ked sme začali hľadať ubytko. Ono Japonsko vám jednak nie je najlacnejšie a niektoré byty vyzerali fakt zúfalo. Byty sme si bookli na airBnB, a ja som len dúfala, že tie byty nemajú toľko dobrých hodnotení pre nič za nič. Ako som spomínala v tomto videu klik:tu, kde hovorím o cestovateľských tipoch - ak má byt veľa hviezdičiek niečím to bude. Hodnotenia sú vždy najviac a presne tak to platilo aj tu. Aj keď boli niektoré byty, ktoré sme v Japonsku mali fakt malé - na prespanie to stačilo a boli čisté, útulne zariadené a vo fakt super lokalitách. Ale inak ten strach, keď sme tam išli - hlavne do toho Tokijského, ten si fakt neviete predstaviť :)


Kým sa dostanem k samotným mestám, čo musím spomenúť je samotný let. My sme leteli s Quatar-om, let z Budapešti s jedným prestupom v Dohe. Cestou tam sme mali hodinu, cestou späť tri, takže podľa mňa vcelku ideálne časy. Lety boli úplne perfektné - vynikajúci a neskutočne chutný výber jedla, skvelý výber filmov, komfortné sedenie a veľmi milé letušky. Kolega letel s China Air, a až keď som počula jeho zážitky som si uvedomila, že netreba sa chytať najlacnejšej letenky ale keď niekam letíte 16 hodín oplatí sa fakt letieť tak, aby ste si let užili. Ja som začala dovolenkovať od nástupu do lietadla, pretože ten servis bol fakt prvotriedny. 

Leteli sme na letisko Narita, ktoré je hodinu od mesta - kde sa však dostanete pohodlne metrom. Keď som pri doprave, ak plánujete navštíviť Japonsko určite si kúpte JR Pass, čo je dvojtýždňový alebo mesačný lístok na vlaky (a aj Shinkanzeny), metro a autobusy. Neplatí to na úplne všetko, to si musíte naštudovať, ale je to extrémne výhodné a určite by ste bez neho minuli omnoho viac peňazí. 
Cena JR Passu je trochu peklo cez 200 € na týždeň (a to si vezmite, že letenka ma stála okolo 400) ale doprava je v Japonsku jedna z najdrahších položiek, takže ak sa dá, šetrite, kde môžte.


Mám toho teraz v hlave toľko, že neviem čo a kde začať. By som si mohla urobiť také večerné premietanie ako má Bubo na mágio pláži aby som obsiahla všetko, čo mám na srdci :) Toľko dojmov vo mne ešte nikdy žiadna dovolenka nespravila, je to vážne zázračná krajina. 

Ale tak, ubytovanie som spomenula, let tiež, dopravu tiež, tak poďme na jedlo :) to je FAMÓZNE! Je lacné, zdravé a neskutočne chutné. Priemerne sme za jedlo z ktorého sme doslova išli prasknúť platili okolo 8€/os. Čo bolo drahé boli ryby - ale to je zase iný level. Keď som tam mala tuniaka skoro som odpadla. Tá ryba chutí ako jemnučké maslo, rozpadá sa na jazyku a je vyslovene lahodná. Žiaden rybací smrad, žiadne Rio Mare. Chutná, krehká a neskutočne chutná ryba. Ale, za čerstvosť si zaplatíte. Rameny, gyozy, rezance, tempury, kuracina - toto všetko už bolo fakt lacné a bolo toho strašne veľa. Ku každému jedlu dostávate zdarma zelený čaj alebo vodu, čo je nezvyk,ale je to príjemné a zdravšie ako Cola ku každému jedlu. V Japonsku moc nefičia raňajky ako ich poznáme my, preto tie sme si zvyčajne kupovali v potravinách - ale tam bol neskutočne dobrý výber sladkého pečiva, takže nám to nevadilo. Kávu sme si dali v kaviarni a predtým alebo potom sme si mlsli na niečom sladkom. 




Je to síce mix fotiek, ale túto mi nedá nespomenúť :) V Japonsku ste si skoro všade buď mohli kúpiť veštbu, alebo napísať si svoje prianie na takú doštičku a mnísi sa vám za neho pomodlia. Ja som si kúpila veštbu v ktorej som mala, že zmením prácu, bude sa mi dariť, budem veľa cestovať a láska s mojou milovanou osobou sa bude rozvíjať a pretrvávať. V práci som postúpila, od Japonska som bola na jednej dovolenke a 3 nás do konca roka ešte čakajú a s manželom sme šťastný až to možné nie je :) Hovorím vám super krajina! ešte mi aj šťastie priniesla :)



Na čo by som upozornila každého, kto ide do Japonska a neverí tomu, čo iný píšu je, že Japonsko je hotovostná krajina. Karty tam takmer nikde neplatia. Či už kupujete lístky na bus v hodnote 100€ alebo lístky na nejaké atrakcie kartou to nebude. Nie vážne. Technické super cool Japonsko fakt neberie karty. Všade potrebujete hotovosť, takže vám radím zohnať si kartu v banke, ktorá neberie v zahraničí poplatky za výber (Unicredit) a vyberať peniaze podľa potreby. Bankomaty sú v každých potravinách - ideálne 7/11, tam je to bez poplatku a ľahko dostupné. Ja som na toto bola vyslovene upozornená a fakt vďaka bohu. Bolo to inak celkom vtipné, lebo mesiac predtým som na dovolenke v Švédsku nemala ani jednu Švédsku korunu a všetko! (ešte aj wc) som platila kartou, kým v Japonsku fakt nič. 


Ešte by som vám mohla napísať niečo k samotným mestám :) My sme si prešli Tokyo, Kyoto, Osaka, Nara a Nikko. Teraz dúfam, že som na niečo nezabudla :) Ak do Japonska tak určite na dlhšie a určite cestovať. Každé mesto je úplne ale úplne iné a oplatí sa vidieť tie zmeny. Mne sa najviac paradoxne páčilo Tokyo, ktoré malo v jednej uličke mrakodrapy ako v NY v druhej rodinné domy so skrytými záhradami. Tokyo je mesto plné kontrastov, svetiel, ruchu - ale zároveň je úplne iné ako New York. Ľudia sú slušní, ochotní pomôcť ale bez vnucovania sa alebo prehnanej žoviality.

Každú shopping maniačku určite poteší, že sa tam výborne nakupuje, čo uvidíte aj vo videu, ktoré pôjde budúcu nedeľu :) Sama som si celkom dosť nakúpila, takže máte sa na čo tešiť :)







Čo je asi ale naozaj hlavné je to, že Japonsko je úžasná krajina. Neskutočne vyspelá, skvelo organizovaná a brutálne bezpečná. Môj cestopis mal takú peknú hlášku, že vo väčšine Japonska vám na to, aby ste boli v bezpečí stačí selský rozum, ale v Kyote nepotrebujete ani ten :) Je to proste fakt pecka. Na jednej strane úžasná príroda - more, hory, lesy, a na druhej strane obrovské veľkomestá - Tokyo, Osaka. Keď si k tomu pridáte relatívne nízke ceny, výborné jedlo a fakt milých ľudí, neviem už, kde je človeku lepšie. 

Ako som spomínala na začiatku my sa do Japonska určite vrátime a dopozeráme si, čo sme ešte nevideli :) Je toho veru dosť, ale kopec rokov pred nami :)

Ak máte hocijaké otázky píšte ja veľmi rada odpíšem :)

A čo vy a Japonsko? Boli ste? Láka vás? Čo je vaša vysnívaná destinácia?

8 komentárov:

  1. Krasne, naozaj krasne a uzasne ci uz video alebo clanok, kľudne by som si pozrela aj hodinove video a precitala aj dlhší clanok :)
    Japonsko nie je môj sen navštíviť, na mna je moc veľké a veľmi veľa ľudí, ako sme mohli vidieť aj vo videu :)
    Ja velmi necestujem, skor vobec, ale môj sen je Škandinávia, proste cele to tam precestovat, mna skor laka priroda ako veľkomesta :)
    A kam sa este chystas tento rok, alebo to budeme mat ako prekvapenie ?
    Inak gratulujem k úspechom v praci a aj v sukromnom zivote ;)
    A este jedna otazka trocha pomimo, ten ruksak co si mala skoro stale na chrbte je odkial, prosím ?
    Tesim sa na dalsiu nedelu na video o nakupoch, som zvedavá ci si si pokupila ich preslavene masky rozneho druhu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ked ta laka Skandinavia tak to dufam, ze ta v zime potesi vlog zo Svedska :) Boli sme tam sice v marci (vo videu je vela snehu) a mne bolo divne davat zasnezeny vlog ked uz u nas nesnezilo :)) a k tvojim otazkam :) vlogy budem robit z Tatier, Bulharska a UK :) Dufam, ze je sa na co tesit :)
      Batoh je z Manga a aj ti ho odporucam aj nie :) ano preto, lebo je fakt prakticky a neskutocne vela sa do neho zmesti. A nie preto, lebo sa po mesiaci nosenia zacal parat :( Ale je fakt super a kupodivu sa lahko ladi :) A dakujem za krasny koment, urobil mi obrovsku radost :) tolko dobrej nalady z neho ide!

      Odstrániť
  2. Pěkný článek a fotky. Japonsko mě docela láká, ale vysvěnou destinací je pro mě Amerika a jinak ještě některá města v Evropě. :)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Japonsko je můj sen snad od mých 15 let. Líbí se mi architektura, příroda, zvyky i tradice prostě celá jejich kultura. I jídlo mě láká, strašně ráda bych ochutnala Ramen. Jeden čas jsem se chtěla naučit i Japonsky. Ono mě to vlastně ještě nepustilo :D Jinak pěkné video i článek, nalákala jsi mě na to ještě víc :) Takže čas si začít pořádně šetřit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ramen je podla mna uplne bozsky! A fascinujuce je, ze kazdy ramen chuti uplne inak :) tak drzim palce, nech setrenie ide a nech sa ti tam co najskor podari vycestovat :)

      Odstrániť

Tu nájdeš, čo hľadáš

Dermacol Avon Nivea Loreal moje videá youtube Bioderma Ziaja Make-up revolution Dove Toto urcite nekupujte :) Nobilis Tilia Balea Rimmel Weleda DM NYX Jo Malone MaxFactor Bourjois Kallos Bielenda Essence Gosh Himalaya Soaphoria Astor Empties Maybelline TianDe Logona Schwarzkopf Lancome Macadamia Hair Mylo Oriflame Alverde Clinique Doliva Garnier Medik8 Boemi Natura Siberica Rexona Dolce&Gabbana Freeman La Roche Posay Matrix Real Techniques Rituals Versace Catrice Frais Monde Freedom make-up Sally Hansen Chloe Colgate Colour Caramel Gabriella Salvete Pupa Revlon Sante 100% Pure Burberry CHI Dulcia Manufaktura Sleek Toni&Guy Yellow Rose w7 Beyoncé Bvlgari Calvin Klein Dior EOS Elizabeth Arden Labello Miss Sporty Nuxe Sephora Sparitual The Balm Vichy Vipera Yves Rocher Armani Bottega Venetta Britney Spears Eisenberg Gucci Guerlain Ladybox Missha Mixa Palmolive Ryor Tangle Teezer Biotoscana Cartier Clarins Dr.Belter H&M Kardashian beauty Lacalut Lush Marc Jacobs Navia Philips Playboy Saloos Victorias Secret giveaway Allga San Batiste Biosilk Bolsius Aromatic Chanel Cremorlab Demeter FA Fyto Gentle Day Gigalash Gliss Kur Got2Be Hugo Boss Kawar La Prairie Lambre LeChaton Mememe Meteo Logic Nanogen Neutrogena Pantene Prada Rose of Bulgaria Syoss Tepe Tigi Wella sesderma Alterna Beckham Body Basics Cellu Blue Cien Crabtree Diptyque Dr.Hauschka Dzintars Ebelin Escada Eveline Figs&Rouge Hempz Inglot Jelly Pong Pong Jordana Karin Herzog Lacoste Lanvin Library of fragrances MAC MTV Mexx Niche Oilatum Palette Purity Herbs Rowenta Subrina Swiss O Par TAG Valentino Vincentka Zoviconceal sensodyne